Atanacković: Nadležni organi će utvrditi šta se dešavalo u EPS-u, rudari nisu odgovorni

Jovanka Atanacković je, gostujući na Televiziji Insajder, rekla da odgovornost nije na rudarima, već na rukovodstvu EPS-a i da nema sabotaže, već nerada, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Istakla je da nisu rudari krivi, već su, navodi, oni su spasli sistem, vadili blato tokom noći 12. decembra.

"Unutrašnja kontrola je organ EPS-a. Ne mogu da ulazim u to šta su oni našli na terenu, ali ako već postoji takav organ unutar EPS-a, onda je trebalo da radi cele godine, da već u aprilu dođe do saznanja i kaže da kopovi nisu bili spremni, onda je trebalo da bude na licu mesta kada je blato ubacivano u blokove. Ne znam šta je unutrašnja kontrola EPS-a, ali znam šta je policija, znam šta je BIA i šta je tužilaštvo – to su organi koji treba da utvrde šta se dešavalo. Ono što je poznato jeste da je postojao nerad, ako je to sabotaža – onda prihvatamo", rekla je državna sekretarka Ministarstva.

Atanackovićeva je rekla da postoji jasna razlika između radnika i menadžmenta EPS-a, koje je trebalo drugačije da vodi sistem.

Dodala je da veruje da će nadležni organi proveriti krivične prijave koje je podnelo Ministarstvo.

"Pričamo godinu dana da javna preduzeća u energetskom sektoru ne rade kako treba. Na početku rada smo podneli krivične prijave zbog v. d. stanja i protiv Grčića i protiv Bajatovića i Dukića. Drugu krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića podneli smo zbog saznanja do kojih smo došli posle niza događaja od 12. decembra, koji su doveli do kolapsa u elektroenergetskom sistemu. Ministarstvo je uradilo svoj deo posla, Ministarstvo niti imenuje, niti smenjuje direktore, to radi Vlada. Mi smo ukazivali na probleme, to je naš posao", izjavila je Atanackovićeva.

Dodala je da je Ministarstvo proteklih godinu dana postavljala pitanja što je, kaže, njihov posao i njihovo pravo. Menadžment, dodaje, nema pravo da ne odgovori, da ne dolazi na sastanke i da govori neistine.

Državna sekretarka je rekla da su nedostatak investicija i višegodišnje neodgovorno rukovođenje glavni uzroci problema.

"Problem je što 30 godina EPS nije izgradio nijedan kapacitet. Imamo neke kapacitete izgrađene šezdesetih godina, imali smo sreće što do sada nije bilo havarija. Ali, to je sve rezultat nerada. Nije posao Ministarstva da loži kotlove, da kopa ugalj i proverava kvalitet. Naš posao je da vodimo računa o energetskoj stabilnosti zemlje. Zato je osnovana radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, u čijem radu učestvuju ne samo EPS, EMS i EDS, nego i preduzeća u gasnom sektoru, toplane i svi drugi koji su zaduženi za proizvodnju i distribuciju energije i energenata", rekla je Atanackovićeva.

Ponovila je da je država, zahvaljujući finansijskoj stabilnosti, obezbedila dovoljne količine električne energije, da neće biti restrikcija, ali da je novac koji je utrošen za uvoz struje mogao da bude uložen u nove energetske kapacitete.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike