Artičoka iz okoline Gadžinog Hana

Od lista artičoke priprema se čaj, ukus je gorkast, ali veoma lekovit. Biljka raste i do dva metra.

"Ne dozvoljavamo da poraste mnogo velika, da pusti seme, nego samo određena dužina lista daje određene rezultate za čaj i onda su nam rekli da se samo bere list", kaže Danijela Ilić iz zadruge "Zaplanjski zasad".

Artičoka se praktično žanje.

U netaknutoj prirodi Gadžinog Hana artičoka se uzgaja gotovo organski. Ilići su je prvi zasadili. Kažu da je veoma tražena, posebno u inostranstvu.

"Sa parcele sve ide u sušaru, nakon toga ide na mlin, mi to sameljemo i onda preko naših posrednika odlazi u inostranstvo, za Italiju i Nemačku, najviše", kaže Zoran Ilić iz zadruge "Zaplanjski zasad".

Većina nas zna kako izgleda artičoka, ali kod ove vrste se upotrebljava samo lišće, glavica služi samo za seme.

Zadruga ima dve sušare, što je za sada kažu dovoljno, iako je interesovanje za lekovito bilje sve veće.

"Beli slez je prethodne godine radila 21. porodica, ove godine se prijavilo već 72, 73 porodice koje će da rade beli slez, uzgred imamo i porodice koje će da rade neven", kaže Dragan Mijalković iz zadruge "Zaplanjski zasad".

Neven, takođe, daje odlične prinose. Zadruga obezbeđuje seme i plasman, što je kooperantima najvažnije.

"Uzme se neka para, nije da nije, pogotovu ja sam do prošle godine bila bez posla, izgubila sam posao i onda je ovo bilo dobrodošlo", kaže Mirjana Pavlović, kooperant.

Zadruga "Zaplanjski zasad" pored 15 zadrugara ima i više do 70 kooperanata koji polako menjaju sliku Gadžinog Hana kao jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike