Ako ne možete da zatrudnite – nema vremena za čekanje

Država finansira tri pokušaja za žene do 42 godine, a da bi tu mogućnost imalo što više građana, poslednjih 10 meseci u punom kapacitetu radi i najmlađi državni Centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Kliničkom centru u Kragujevcu.

Anja je prva beba začeta postupkom vantelesne oplodnje. Tom metodom još pet parova dobilo je potomstvo. Piskulići su posle pet godina čekanja dobili bliznakinje iz prvog pokušaja.

"Kad su mi ih babice donele da ih vidim, plakao sam od sreće. Bio sam najsrećniji otac na svetu", rekao je Dejan Piskulić.

Njegova supruga Tanja savetuje svim parovima koji dugo ne mogu da dobiju decu da se prijave za vantelesnu oplodnju.

Za uspešnost procesa važno je da se pacijentkinje jave u mlađem životnom dobu. Odmah se pristupa dijagnostici i lečenju steriliteta, čiji su uzroci mnogobrojni.

"Muška neplodnost koja se izjednačila sa ženskom, zatim poremećaji sa jajovodima, smanjena funkcija jajnika, endometrioza", navodi dr Aleksandar Nikolov iz Centra za BMPO KC Kragujevac.

Dr Marija Šorak navodi da do 35. godine imaju odličan procenat uspešnosti. Od 35. do 42. godine taj procenat opada, rekla je dr Šorak.

Pored standardnih metoda, oplodnja se obavlja i intracitoplazmatskom injekcijom spermatozoida. Uvode se i nove tehnike.

"Pre mesec i po dana smo počeli i proces zamrzavanja. Dobili smo dozvolu za rad od nadležnih institucija i zamrzavamo i spermatozoide, jajne ćelije i embrione koji su ovde začeti i nastali u našem Centru", naveo je direktor KC "Kragujevac" prof. dr Predrag Sazdanović.

Do sada je urađeno pedesetak vantelesnih oplodnja i ostvareno 15 trudnoća iz embriotransfera. Uspešnost je oko 40 odsto – iznad svetskog proseka.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike