Aerodrom „Morava“ traži radnike sa biroa

Inženjeri, pravnici, ekonomisti, transportni radnici i radnici u kargo službi, među prvima su koji bi polovinom godine trebalo da se zaposle u Arodromu "Morava".

Kandidate za ta mesta Aerodromi Srbije tražili su u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu i Čačku. Oslonili su se na procenu savetnika za zapošljavanje i nisu tražili da se oglasi da su u potrazi za radnicima.

"Ono što sledi jeste da su radne biografije na dnevnom nivou prosleđivane samom poslodavcu. Tako da ono što sada sledi je prosto u rukama samog poslodavca", kaže Snežana Prelić, direktorka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu.

Dobro je što poslodavac traži radnike na evidenciji za nezaposlene, kažu u organizaciji "Transparentnost Srbija", ali je, napominju, trebalo je da na konkursu pruži šansu i ostalima.

"Zakonska obaveza, nažalost ne postoji. Zakonska obaveza oglašavanja postoji kad je reč o državnoj upravi, kad je reč o nekim javnim službama, ali ne i kad je reč o javnim preduzećima i drugim preduzećima u državnom vlasništvu. To je jedan od nedostatka Zakona o javnim preduzećima i trebalo bi da se promeni", kaže Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentost Srbija".

Zašto se Aerodromi Srbije nisu odlučili da na javnom konkursu zaposle radnike, odgovor RTS nije dobio ni u Ministarstvu saobraćaja. Za svako radno mesto, Nacionalna služba za zapošljavanje predložila je po tri kandidata, koji će morati da prođu testove, bezbednosne provere i obuku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike