Fudbal u Nišu između dva rata

Sinđelić, Građanski,Pobeda, Omladinac i Železničar. Ovih 5 fudbalskih klubova igralo je u Nišu u međuratnom periodu. Utakmice su bile veoma posećene, a među publikom najuglednije Nišlije. Tako o fudbalu u Nišu pišu istoričari Boban Janković i Maja Kitanović.

„U međuratnom periodu Niš je imao 4 terena, stadiona. Najveći i najlepši je teren FK Železničar, koji danas postoji, ostala tri stadiona više ne postoje. Ti mečevi su bili posećeni“, kaže Boban Janković, istoričar.

Niška varoš u to vreme brujala je o fudbalu, dobrim i lošim igrama, transferima i rivalitetu.

„Fudbalski život je tada bio jako interesantan i vrlo su bile posećene utakmice, postojao je rivalitet i da su navijači imali slične karakteristike kao i danas“, navodi Maja Kitanović, istoričarka.

Glavni izvor informacija o tom periodu je nedeljnik „Niške novine“ koji se specijalzovano bavio sportom i fudbalom

„Ono što je interesantno, tu su izveštaji novinara Mirka Radenkovića iz tog perioda, koji vrlo slikovito daje prikaz svih tih utakmica, gde vidimo puno emocija u opisivanju fudbalskih mečeva, gde vidimo interesantne momenta i on tu daje i kritiku, ističe Boban Janković.

Maja Kitanović dodaje: „Hteli smo da predstavimo sportski život u Nišu kada nije bilo profesionalizma, kada se fudbal igrao iz ljubavi prema sportu i prema svom gradu“.

O ovom periodu fudbalske istorije Niša nema mnogo pisanih tragova. Autori najavljuju da će u narednim godinama objaviti i knjigu o fudbalu u Nišu tokom godina okupacije u Drugom svetskom ratu.

 

(RTS)


Ostavite komentar