Sportistima zdravlje najveći protivnik – na šta se žale „moderni gladijatori“?

Da se u profesionalnom sportu ne može garantovati da će zdrav sportista sa takmičenja takav i da se vrati – pokazuje da sportisti postaju savremeni gladijatori, željni pobeda, titula i dokazivanja. Nekada u toj želji zanemare simptome koji ih uvlače u najteži obračun – sa zdravljem.

Šef katedre za medicinu sporta Medicinskog fakulteta u Beogradu i specijalista za medicinu sporta prof. dr Sanja Mazić navela je najčešće probleme na koje se profesionalci žale.

„Bol iznad grudne kosti tokom i posle fizičke aktivnosti, žale se na nedostatak daha, na teško disanje. Ono što je nama vrlo indikativno, to je kada kažu da se odjedanput više zamaraju. Postoje i situacije kada se radi o stečenim problemima i na primer koksaki virus, koji može da izazove probleme na srcu, tako da je upravo zato potrebno da se obavljaju pregledi“, navodić Mazić.

Pregledi su obavezni i to dva puta godišnje. Osnovni pregled obuhvata detaljnu anamnezu, antropometrijska merenja, EKG, fizikalni pregled, te tumačenje laboratorijskih analiza. Doktor Andrija Đuranović iz Zavoda za sport je pojasnio kako izgledaju ti pregledi.

„Kada završi osnovni pregled ide na spirometriju, procenjuje se plućna funkcija, dalje se ide na ultrazvuk srca. Ono što mi ovde radimo je da utvrdimo da je sportista u potpunosti zdrav. Naše kolege sa motorike rade motoričko testiranje koje sugeriše trenažni proces da se svi dizbalansi isprave, a, naravno, na terenu se dešavaju različite stvari, tako da je odgovornost tu na svima da rizik od same povrede smanje“ kaže Đuranović.

Zbog velikog fizičkog opterećenja, ističu, iznenadne smrti dva puta su češće kod sportista nego kod opšte populacije. U slučaju da se uoči srčano oboljenje, sportista odlazi na kardio-pulmonalni test opterećenja.

„Zamislite koji su to napori, ne samo fizički, nego i psihički, kada vi svakog drugog dana treba da igrate na svom maksimumu. Najbitnije je uzeti dobru anamnezu, da pitamo sportistu da li je nekada imao bilo kakve probleme i da li je neko u porodici imao problem koji se odnose na srce. Sportisti moraju da budu edukovani, da znaju ako osete neki simptom da pomisle da je možda razlog tog simptoma neki poremećaj, da se ne ponašaju kao da im nije ništa, već da se posavetuju sa lekarom“, ističe prof. dr Sanja Mazić.

Đuranović iz Zavoda za sport dodaje da se često dešava da sportisti imaju kratkoročne probleme sa infekcijama.

„Jako mali broj sportista ne prođe sam pregled. Ako se desi to bude u tom trenutku zbog posledice neke infekcije ili zbog neke povrede, gde se sportista u tom trenutku zaustavi, šalje se na dodatnu dijagnostiku. Zavisi od problema i kada taj problem prođe, onda vrati se na teren“, pojasnio je Đuranović.

Upućeni kažu da je pored obaveznog predtakmičarskog pregleda, detaljnih analiza i ultrazvuka srca, važno isplanirati i nivo sportske forme. Najbolji recept je, kažu, prepoznati simptome i otvoreno o tome govoriti.

(RTS)


Ostavite komentar